TikTok Ne Kadar Kazandırıyor?

Tiktok fenomenleri, diğer deyişle Tiktokçular ne kadar para kazanıyor?

Tiktok şu an dünyanın en hızlı büyüyen sosyal medya platformlarından biri. 800 milyondan fazla aylık aktf üyesiyle sosyal medyanın en büyük çıkış yakalayan sitelerinden biri olan Tiktok tamamen ücretsiz.

Tabii bu insanların Tiktok’tan güzel paralar kazanmadığı anlamına gelmiyor. Biz de bu yazıda Tiktok’tan para kazanma yollarını ve en çok kazanan Tiktok fenomenlerini ele alıyoruz.

 

TikTok Fenomenleri Ne Kadar Kazanıyor?

100.000 takipçili bir Tiktokçu aylık 200 ila 1000 dolar arasında para kazanabiliyor. 1 milyondan fazla takipçisi olan biri içinse meblağ yaklaşık 1000-5000 dolar arasında.

Buna karşın bu rakamlara dikkat etmek lazım. Çünkü kazancı etkileyen pek çok faktör var. Yani 550.000 takipçili biri aylık 1 milyon dolar dahi kazanabilmekte.

Ürün satışı, marka anlaşmaları, sponsorlu içerik, satış ortaklığı gibi pek çok faktör bulunuyor. Dolayısıyla “Tiktok’tan ne kadar para kazanabilirim?” sorusuna verebileceğimiz net bir cevap yok.

Bir gerçek var: O da Tiktok kullanıcılarının çok büyük bir kısmının bu işten para kazanamadığı…

Çünkü Tiktokçuların çoğu içeriklerini paraya tahvil etmiyor. Pek çok kullanıcı Tiktok’u sadece eğlence amacıyla kullanıyor. Para kazananlar ise takipçi kitlesini bir şekilde ürün ya da hizmet satın almaya teşvik edenler…

TikTok, Kullanıcılara Ne Kadar Para Ödüyor?

Tiktok kullanıcılara para ödemiyor.

Youtube’da videolardaki reklamlardan para kazanabiliyor kanal sahipleri. Tiktok’ta ise reklamlar video aralarında gösteriliyor. Dolayısıyla kullanıcının videosunda reklam görünmüyor, aralarda görünüyor.

Tiktok’un reklam geliri paylaşma programı bulunmuyor yani. Tiktok’un Creator Program adına bir servisi var. Popüler kullanıcılar ve markaların işbirliği yapmasını sağlıyor bu hizmet.

Çünkü Tiktok biliyor ki bu fenomenler platforma daha çok kullanıcı getirme gücüne sahip.

Örneğin 100.000 takipçiye ulaşan biri Tiktok creator programa davet ediliyor. Tabii ki bu takipçilerin organik olması şart. Tiktok her şeyi sizden daha iyi takip ediyor… Fake takipçi ile hiçbir yere varamazsınız.

Tiktokçular Nasıl Para Kazanıyor?

Tiktok kullanıcılara reklam geliri vermediği için o zaman soru şu olmalı: Tiktokçular nasıl para kazanıyor?

Tiktokçular parayı genelde markalarla yaptıkları anlaşmalardan kazanıyor.

Marka anlaşmaları, canlı yayın, ürün ve hizmet satışı, satış ortaklığı gibi şeyler….

 

a. Canlı Yayın

Tiktok’tan para kazanmanın yollarından biri canlı yayın açmak.

Canlı yayın esnasında takipçilerden ve izleyenlerden bağış toplanabiliyor.

Canlı yayın açmak için en az 1000 takipçiye sahip olmak gerek.

Tabii insanlarla direkt etkileşime girmek, onların adını ve yaptıklarını bilmek para kazanabilmek için şart. İnsanlar ancak bu şekilde bağış yapmaya yanaşıyor çünkü.

İkincisi ve daha önemlisi insanlara bir değer, bilgi sunmanız gerek. İnsanların ufkunu açtığınız zaman, onlara güzel bir bilgi verdiğiniz zaman bağış yapma ihtimalleri artıyor.

Canlı yayından para kazanmanın bir limiti de söz konusu. Genelde maksimum 2000-4000 dolar arası kazanılabiliyor canlı yayında. Ancak diğer kazanç yöntemlerine göre yine mütevazi bir rakam bu.

Tiktok canlı yayında para coin olarak kazanılıyor ve bu coin’ler diamond’a dönüştürülüyor. Diamond ise gerçek paraya dönüştürülebiliyor sonunda.

Örneğin sevdiğiniz bir fenomenin canlı yayının izlerken coin satın alıp bu kişiye hediye edebilirsiniz. Fenomen ise kazandığı coin’leri diamond’a, daha sonra da gerçek paraya çevirip Paypal hesabına aktarabilir.

 

2. Bahsetme

Bu aslında Instagram’daki “hikayede bahsetme”yi bir miktar andırıyor.

Takipçilerin linkini ve sayfalarını paylaşarak onlardan bağış toplamak şeklinde özetlenebilir. Kendilerinden bahsedildiğinde size ödeme yapacak kişilere DM üzerinden ulaşabilirsiniz.

“Merhaba. 100 dolar karşılığı takipçilerimin sayfalarını paylaşıyorum. Videoların ortalama 400.000 izleniyor, 60.000 like alıyor. İlgilenirseniz lütfen haber verin.”

Bu şekilde 50 kişiye mesaj atsanız muhtemelen 48’i reddedecektir ya da cevap vermeyecektir. Ancak kabul eden 2 kişi bu retleri telafi edebilir.

 

3. Marka Anlaşmaları

Bu stratejiyi anlamak için CPM (cost per mille – izlenme başı maliyet) kavramını bilmek gerek.

Markalar, Tiktokçulara 1000 izlenme karşılığı ödeme yapar.

Örneğin videolarınız ortalama 10 milyon izlenme alıyor.

Youtube ve Instagram’da 1000 izlenme başı maliyet (CPM) 1 ila 5 TL arasındadır.

Ancak Tiktok’un CPM’si diğer mecralara göre daha düşük durumda.

Diyelim ki bir marka Tiktokçulara 1000 izlenme başı 3 TL ödesin.

Videoları ortalama 10.000.000 izlenen biri bu işten 30.000 TL para kazanabilir.

Bunun bir tahmin olduğunu, bundan daha düşük veya daha yüksek bir rakam kazanılabileceğini unutmayın.

Bazı markalar fenomenlere ne kadar ödeyeceğini tam olarak kestiremediğinden ortalamanın çok daha altında bir ücret teklif edilebilir.

Ancak fenomenler genelde kendilerine gelen tekliflere olumlu yanıt veriyor. Bu nedenle Tiktok fenomenleri Instagram veya Youtube fenomenlerine göre daha az kazanıyor diyebiliriz.

70 milyon takipçili Charli D’Amelio geçenlerde Ralph Lauren ile bir anlaşma yaptı.

Charli’nin videoları genelde 20 milyonla 100 milyon arası izleniyor.

50 milyon izlenme alan bir video üzerinden gidelim. 50 milyon izlenen bir videoda insanların %0.5’inin söz konusu ürünler satın aldığını düşünsek bile 250.000 kişi eder.

Bir ceket 50 dolar olsa ve 250.000 kişi bu ceketi satın alsa 12.500.000 bir satış olur.

Ralph Lauren, Charli’ye bu tanıtım için 50.000 dolar ödese bile bu Ralph Lauren için inanılmaz karlı bir iş olur.

Reklam verenlerin düşünme mantığı da bu şekildedir zaten.

 

4. Youtube Kanalı

Bazı Tiktok fenomenleri esas parayı Youtube’dan kazanıyor.

Tiktok, Youtube kanalını tanıtmak için şahane bir pazarlama platformu aslında.

Bu kişiler Tiktok takipçilerini Youtube kanallarına davet ediyor ve Youtube üzerinden reklam geliri elde ediyor.

Neredeyse fenomen düzeyindeki tüm Tiktokçuların Youtube kanalı var. Charli D’Amelio, Addison Rae, Zach King bunlardan bazıları.

Youtube’da reklam gelirinin %55’i kanal sahiplerine kalıyor. Bununla beraber Youtube kanal sahiplerine 1000 izlenme başına 1 ila 5 TL arasında ödeme yapıyor.

Zach King mesela… Youtube’da 8 milyondan fazla takipçisi var. Videoları 100.000 ve 25 milyon arasında izleniyor.

Ayda 2-3 video yükleyen Zach yaklaşık 150.000 dolar civarı para kazanıyor.

Bu bağlamda Tiktok’u Youtube abonesi kazanmak için kullanmak iyi bir yöntem olabilir.

5. Ürün Satışı

Büyük Tiktokçuların büyük çoğunluğunun kendi e-mağazası var. Burada fenomenler başka markalarla işbirliği yapmak yerine kendi ürünlerini satıyorlar ve böylece karlarını maksimize edebiliyorlar.

Addison Rae’nin mağazasındaki ürünler 10 dolar ve 50 dolar  arasında değişiyor. Tiktok ve diğer sosyal medya hesaplarında  bu mağazadaki ürünleri tanıtıyor ve mağazasına trafik çekiyor. 2020 itibariyle 50 milyondan  fazla takipçisi olan Rae’nin sırf ürün satışından aylık 25.000 dolar kazandığını söylemek mümkün.

Diğer bir Youtube kanalı Nelk’i ele alalım. Neredeyse tüm videoları para kazanmaya kapalı olan  Nelk parayı ürün satışından kazanıyor. Ürünler 10 dolar ve 175 dolar arasında değişiyor ve anında tükeniyor! Sosyal medyada ürün tanıtımını çok iyi beceren Nelk, Tiktok’u da es geçmiyor elbette. Tiktok’ta 2.7 milyon takipçisi olan Nelk’in videoları ortalama 1 milyon izleniyor.

Direkt Tiktok üzerinden para kazanılmasa bile Tiktok trafiğini doğru kullanarak güzel paralar kazanmak mümkün yani.

 

6. Etkinlik

Tiktok’tan para kazanmanın bir diğer yolu da etkinlik düzenlemek ve etkinliğe davet etmek.

Charlie D’amelio takipçileriyle buluşuyor ve bu tanışmadan kazandığı parayı hayır kurumlarına bağışlıyor. (Charlie D’amelie ile buluşmak için 100 dolar ödemeniz şart.)

Tabii mevcut koronavirüs ortamı göz önüne alınınca bu opsiyonun bir süre daha pek mantıklı olmadığını belirtmek lazım.

 

En Çok Kazanan Tiktok Fenomenleri

Peki en popüler Tiktokçular ürettikleri videolardan ne kadar kazanıyor?

 

1. Charli D’Amelio

2019 ortasında Charli D’amelio 100.000 takipçiye ulaştı. 6 ay sonra ise 5.2 milyona ulaştı. 2020 ortasında ise 70 milyona ulaştı. Her gün içerik paylaşmak bu başarıda çok önemli bir etken tabii.

Milyonlarca takipçisi olan bir kişi için para kazanmak da bir o kadar kolay.

Charli esas parayı marka anlaşmalarından kazanıyor.

Videoları ortalama 30 milyon izlenen Charli tek bir videodan yaklaşık 100.000 dolar kazanıyor.

Youtube kanalı, ürün satışı, canlı yayın ve satış ortaklığı da yapıyor tabii ki.

Sadece kendi ürün mağazasınan aylık 25.000 dolar kazanıyor.

Youtube kanalında 5.5 milyon takipçi var dahası. Youtube’da fazla aktif olmasa bile yine de reklam gelirinden güzel bir pay alıyor.

Hepsini topladığımızda aylık 150.000 dolardan fazla kazanıyor Charlie D’Amelio.

 

2. Addison Rae

Addison Tiktok’ta en çok takipçisi olan 2. kişi. 50 milyondan fazla takipçisi olan Addison Rae’nın şimdiye dek Tiktok videoları 3 milyar like almış durumda.

Tek bir sponsorlu içerikten 75.000 dolara yakın para kazanıyor.

 

3. Zach King

Zach’in 45 milyon takipçisi var. Onun da 3 milyardan fazla like’ı var. Tek bir sponsorlu içerikten 35.000 dolar para kazanıyor.

 

4. Loren Gray

Loran Grey’in 45 milyon takipçisi, 2.5 milyar beğenisi var. Sadece bir sponsorlu videodan yaklaşık 30.000 dolar kazanıyor.

 

5. Baby Ariel

Baby Ariel’in 35 milyon takipçisi ve 1.8 milyar like’ı var. Tek bir videodan yaklaşık 25.000 dolar kazanıyor.

 

Tiktok’tan Para Kazanma Yolları

Yazımızın başında da aslında bu konuya yer verdik.

Tiktok içerik üreticilerine para ödemiyor. Ancak onlara şahane imkanlar sunuyor. Yüksek takipçili fenomenleri markalarla buluşturuyor. Bunun için en az 100.000 takipçiye ulaşmanız şart ama.

Kendi markanızı kurarak kendi ürünlerinizi satabilirsiniz. Bu işten güzel paralar kazanmak için iyi bir kitlenizin olması şart ama. Kendi mağazanız olduğunda marka anlaşmalarında olduğundan daha çok kazanırsınız zira karın tümü size kalır.

Tiktok’u diğer mecralara trafik sağlamak için kullanmak da yine yaygın bir metod. Youtube’a takipçi kazanarak Youtube izlenme ve abone sayısı artırılabilir Tiktok üzerinden. Tiktok profilinize Youtube linkini koyabiliyorsunuz. Tiktok’taki kısa içeriğin tümünü Youtube’da paylaşarak Youtube kanalınıza iyi bir trafik sağlayabilirsiniz.

Tiktok’ta canlı yayın esnasında takipçilerden bağış toplanabilir. Bunun için 16 yaşından büyük olmanız ve en az 10.000 takipçiye sahip olmanız şart. Takipçilerinizin size daha çok ve daha iyi içerik üretmenizi sağlamanız için bağış yapması yaygın bir durum.

Yine yaygın para kazanma yollarından biri de takipçilerinizi videolarınızda paylaşmak, onların linkini paylaşmak, takipçilerinizi belli bir kişinin sayfasını takibe davet etmek. Bunun için insanlara veya sayfalara DM üzerinden ulaşmanız gerek.

 

Sonuç

Yani özetle her mecrada olduğu gibi Tiktok’ta esas parayı büyük kitlesi olan fenomenler kazanıyor. 1 milyondan fazla izlenmesi olan ve düzenli içerik paylaşan Tiktokçuların binlerce dolar para kazanması gayet normal özetle.

Eğer içerikleriniz insanların ilgisini çekiyorsa ve takipçilerinizle aranızda güzel bir bağ varsa Tiktok’tan siz de iyi paralar kazanabilirsiniz.

Tabii Tiktok’a içerik üretmek ve milyonlarca izlenmesini sağlamak zor bir iş. Bunu başaranlar ise emeklerinin karşılığını misliyle alıyor.

Şimdiden Tiktok maceranızda bol şans diliyoruz!